Je bent op zoek gegaan omdat je meer informatie wilt over je hormonen en/of omdat je niet lekker in je vel zit. Je bent zeker niet de enige; er is veel behoefte aan individuele zorg voor vrouwen in alle leeftijdsfasen.
Ik luister goed naar je specifieke klachten, speel daarop in en ik neem de tijd om je die informatie en dat advies te geven waar jij wat mee kunt.
Kijk gerust bij onderstaand onderwerp wat bij je past om te zien wat ik voor je kan betekenen.
Type consulten
Bij de Care for Women specialiste kun je voor verschillende consulten terecht:
Menopauze / overgangs consult
Loop niet door met klachten
De overgang gaat vanzelf weer over; ik ga gewoon door…en ja, dat klopt, maar je kunt hier zo’n 10-12 jaar mee te maken hebben. Je kunt dan maar beter kijken wat voor jou werkt om hier op een goede manier doorheen te komen. Met het doorlopen met klachten doe je jezelf tekort, er is vaak wat aan te doen.
Klachten
Elke vrouw komt in de overgang waarvan in Nederland 80% van de vrouwen klachten ervaart. Opvliegers en nachtzweten zijn vaak wel bekend, maar wist je dat stemmingswisselingen, depressiviteit, concentratieproblemen, pijn bij het vrijen en spier- en gewrichtsklachten hier ook bij kunnen horen? Het zijn maar een paar voorbeelden.
Oorzaken
Je wordt als meisje geboren met miljoenen eicellen in voorraad. Vanaf het moment van geboorte begint het afbraakproces van die eicellen al. Je hebt er vaak meer dan voldoende over om op je vruchtbare leeftijd te gaan menstrueren en zwanger te worden. Er worden steeds minder eicellen geproduceerd waardoor je onregelmatiger gaat menstrueren en tenslotte stopt met menstrueren. Het stoppen met menstrueren ligt bij vrouwen in Nederland gemiddeld op 51 jaar. De hormoonschommelingen en -dalingen die dit proces met zich meebrengt, veroorzaakt de klachten.
Hoe ziet een consult eruit?
In een consult is er tijd en ruimte om je verhaal te vertellen en je klachten te beschrijven. Samen zetten we alles op een rij. Je krijgt veel informatie over de overgang en hoe je lijf werkt. Ik bespreek qua behandeling alle opties met voor- en nadelen en geef een persoonlijk advies. Je kunt denken aan voeding, leefstijl (stress!), wel of geen hormonen of een ondersteuning met een goed voedingssupplement. Je kunt rustig kijken waar je wat mee wil doen en wat bij jou past.
Ook bespreek ik de risico’s van de overgang. Als je denkt aan botontkalking, hart-en vaatziekten en borstkanker kan ik je persoonlijke risico in kaart brengen en advies geven.
Menstruatie en/of PMS consult
Blijf er niet mee zitten
PMS staat voor premenstrueel syndroom. Dit zijn klachten die elke maand rond je menstruatie terugkomen. 25% van de vrouwen tussen 15 en 45 jaar in Nederland heeft hier last van; je bent dus zeker niet de enige! Hoe ziet jouw maand eruit?
Klachten
Klachten als gevolg van PMS beginnen vaak na het dertigste jaar en na het krijgen van kinderen. Bij jongere vrouwen komt PMS minder vaak voor en na de overgang verdwijnen de klachten. Stemmingswisselingen, hoofdpijn, meer stress ervaren thuis of op het werk, eetbuien, gespannen borsten, depressiviteit, opgeblazen gevoel. Veel vrouwen herkennen zichzelf niet in deze periode.
Oorzaken
Er is onderzoek naar PMS gedaan en het blijkt dat vrouwen die hier last van hebben gevoeliger zijn voor de normale hormoonschommelingen in een menstruatiecyclus. Waar die verhoogde gevoeligheid vandaan komt, is niet bekend.
Hoe ziet een consult eruit?
In een consult is er tijd en ruimte om je verhaal te vertellen en je klachten te beschrijven. Samen zetten we alles op een rij. Je krijgt veel informatie over PMS en over hoe je lijf werkt. Als je anticonceptie gebruikt adviseer ik je welke het beste werkt bij PMS. Ik bespreek andere opties qua medicijnen. Verder kijk ik samen met jou naar dingen die je zelf kunt doen om klachten te verminderen zoals voeding en leefstijl. Aan het eind van het consult heb jij genoeg informatie om zelf een keuze te maken wat bij je past. Laat je gerust adviseren door mij; je klachten komen elke maand weer terug; dat moet beter kunnen!
Anticonceptieconsult
Wat past bij mij?
Wat moet je nu kiezen? Welke anticonceptie past bij jou? Op internet is veel te vinden; van verschillende soorten anticonceptiepillen, staafje, spiraaltje etc. Het is fijn als je goede en volledige informatie krijgt om zelf een keuze te kunnen maken. Want wat voor je vriendin of zus werkt, hoeft voor jou niet te werken.
Vind het prima om elke dag aan je anticonceptie te denken of niet? Heb je PMS klachten? Heb je onregelmatig werk, veel hoofdpijn of last van acne? Heb je veel bloedverlies tijdens je menstruatie? Of weet je gewoon niet wat te kiezen? Vragen waarbij een persoonlijk advies rondom anticonceptie gewenst is.
Bij Care for Women kunnen we je vraag beantwoorden. Ik bespreek alle vormen van anticonceptie en leg de voor-en nadelen aan je uit. We bespreken hoe je leven eruit ziet en wat bij je past. Van alle vormen van anticonceptie heb ik voorbeelden zodat je ze kunt zien, voelen en beoordelen. Hierna weet je wat je wil!
Zwanger worden consult
Zwanger worden
Zwanger worden gaat niet altijd even gemakkelijk. Hormonen spelen een sleutelrol. Bij 5 op de 6 paren is een vrouw inderdaad binnen 1 jaar zwanger. Maar bij 15% van de stellen lukt het niet meteen; na 1 jaar is er nog geen uitzicht op een zwangerschap. Juist dan is het belangrijk dat je snel weet of alles wel in orde is om zwanger te raken en dat je geen tijd verliest.
Wil jij graag weten wat je kunt doen om sneller zwanger te worden? Dan kan ik je helpen. Ik breng jouw persoonlijke situatie in kaart, informeer naar je familieachtergrond, bekijk als nodig je menstruatiekalender en temperatuurcurve en kom dan met een gericht advies, zodat je precies weet waar je aan toe bent en wat je eraan kunt doen.
Zwanger zijn
Het is belangrijk dat je als vrouw goed geïnformeerd bent over zwangerschap. Niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor je kindje. Ik heb de kennis in huis om je precies de belangrijke dingen te vertellen die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap. Advies over klachten zoals misselijkheid, rugpijn, gevoelige borsten. Maar ook over op vakantie gaan, de juiste voeding en beweging. Een consult geeft je een gerust gevoel om aan het moederschap te beginnen.
Borstkanker
1 op de 7 vrouwen in Nederland wordt getroffen door borstkanker. Je leven staat totaal op zijn kop en het enige dat telt is overleven. Je gaat vaak een traject in van operatie(s), chemotherapie en/of bestraling, medicijnen. (vaak hormoontherapie) Dit traject vraagt veel van jezelf, maar ook van je omgeving. Als de behandelingen achter de rug zijn en je probeert de draad van je leven weer op te pakken, kan het zijn dat hormonale klachten je herstel belemmeren.
Klachten
Te denken valt aan moeheid, opvliegers en nachtzweten, stemmingswisselingen, moeite om je draai te vinden, weinig energie, vaginale droogte, relatieproblemen.
Hoe ziet een consult eruit?
In een consult is er tijd en ruimte om je verhaal te vertellen en je klachten te beschrijven. Samen zetten we alles op een rij. Ik heb de kennis om iets aan je klachten te kunnen doen en je krijgt een persoonlijk advies. Ik werk samen met de mammacare-verpleegkundigen uit het Groene Hart ziekenhuis zodat je alle zorg krijgt die je nodig hebt.
Preventieve gezondheidscheck
De APK voor je lichaam
We worden met ons allen steeds ouder, maar hoe blijven we ook gezond?. Zaken als hart-en vaatziekten en botontkalking komen bij vrouwen na de overgang steeds vaker voor. Je hormonen spelen hierin een grote rol. Wanneer je goed voorbereid bent en weet welke risico’s er zijn, kun je veel voorkomen. Maak dus snel een afspraak voor een gezondheidscheck. Niet alleen inzicht in je eigen uitslagen, maar ook een deskundig en persoonlijk advies is belangrijk hierbij. Er is voldoende tijd voor je vragen zodat je weet wat je met de uitslagen kunt doen.
Bij een gezondheidscheck kijk ik naar je bloeddruk en naar je BMI, ik meet je longfunctie en prik een uitgesplitst cholesterol en suikergehalte in je bloed. Je krijgt de uitslag gelijk mee met een persoonlijk advies. Belangrijk om te weten toch? Want voorkomen is beter dan genezen!
Deze test is niet alleen voor vrouwen; ook mannen zijn hiervoor van harte welkom in mijn praktijk.
Het advies van Care for Women is om na je 50ste elk jaar zo’n check te laten doen. Zie het als een soort APK van je lichaam!